Meteen naar de inhoud

Send en Insert Effects bij mixing: dit zijn de verschillen

Bij audio mixing zijn insert effects en send effects twee belangrijke concepten. Wat is het en wat zijn de verschillen?

Bij het mixen van audio kun je gebruik maken van insert en send effects. Ze lijken op elkaar en zijn toch niet hetzelfde. 

💡 Wat is een insert effect?
Een insert effect pas je direct op een specifiek kanaal toe. Het signaal van die track gaat door het effect voordat het naar de mixbus wordt gestuurd. Een bekend voorbeeld is EQ. 

💡 Wat is een send effect?
Een send effect zet je op een gemeenschappelijke effectbus. Vervolgens stuur je meerdere kanalen door deze bus, waardoor ze het effect delen. Bekende voorbeelden van send-effects zijn reverb en delay. 

Wat is een insert effect bij audio mixing (uitgebreide uitleg)

Effect-plugins kun je zowel als in insert effect als send effect inzetten. Bijvoorbeeld een delay. Voeg je de plugin toe aan een specifieke track, dan werkt de plugin alleen voor dat kanaal. 

Een send effect werkt net even anders. Voeg je de delay-plugin toe aan een FX Channel, dan gebeurt er direct niets op de specifieke track. Dit verandert als je het Send level aanpast. Je ‘tapt’ als het ware effect van het effectkanaal af. Hoe verder je de schuif of knop open draait, hoe meer echo je hoort.

Insert effect en send effect in Presonus Studio One.
Screenshot uit PreSonus Studio One.
  • Op kanaal 1 staat de geweldige VST U-he Diva. Als insert effect is Replika XT toegevoegd.
  • Op kanaal 2 staat nog een exemplaar van Diva. Dit kanaal gebruikt send effects.
  • Op het effectkanaal (FX) staat een delay plugin.
  • Met de blauwe schuif bij elk kanaal bepaal je hoeveelheid send effect.

Veelgebruikte send effecten zijn onder meer reverb, delay, chorus en flanger. Door het toevoegen van deze effecten aan effect bussen (effects channels), creëer je een samenhangender klankbeeld. Stuur bijvoorbeeld alle vocals door dezelfde reverb-bus. Dan lijkt het alsof iedereen in dezelfde kamer staat. 

Insert effect of send effect kiezen: let hierop

Insert effecten zijn nuttig als je het geluid van één kanaal wilt wijzigen, bijvoorbeeld met een compressor of een EQ. 

Send effects zijn nuttig als je meer eenheid wilt creëren in je mix. Kies een paar goede plugins en gebruik die voor alle kanalen. Dat klinkt je muziek veel rustiger en evenwichtiger. 

In de praktijk gebruik je insert- en send effecten door elkaar. Het ligt er maar net aan wat je wilt bereiken. De keuze hangt af van je doel en de sound die je nastreeft. 

insert effects met echoboy

Let op! Gebruik je een plugin als send effect? Dan is het belangrijk dat de Mix-knop op 100% staat. Bij de meeste plugins gaat dit goed, maar sommige plugins – zoals Echoboy – doen dit niet automatisch.

Wat zijn bekende voorbeelden van Send effects?

Er zijn verschillende populaire en veelgebruikte send effects bij audio mixing. Zoals:

Reverb. Dit effect simuleert het geluid van een ruimte of omgeving, en wordt vaak gebruikt om een gevoel van diepte en ruimte aan de mix toe te voegen.

Delay. Dit effect creëert een echo-effect door het geluid op een later tijdstip te herhalen. Net als reverb voegt het diepte toe aan de mix.

Chorus. Dit effect creëert een golvend en galmend geluid door het originele signaal te dupliceren en iets uit fase terug te sturen. Daardoor klinkt een geluid dikker en breder.

Flanger. Dit effect creëert een “whooshing” geluid door het signaal te dupliceren en het kopie te vertragen en vervolgens samen te voegen met het originele signaal.

Distortion. Dit effect voegt harmonischen toe aan het signaal, waardoor het een meer agressieve en gruizige klank krijgt.

Daarnaast kun je andere effecten inzetten als send effects. Dit is een kwestie van uitproberen en kijken wat goed klinkt. 

💡 Uit de praktijk. Ik gebruik veel send effects. Send effecten die ik vrijwel altijd inzet zijn: 

– Reverb kort
– Reverb lang

– Delay kort
– Delay lang

– Tape saturation
– Distortion
– Chorus

Met deze effecten maak je snel een goed klinkende basismix. 

💡 Tip. Gebruik je bijna altijd dezelfde effecten? Maak dan een mixing template, waarin deze effecten al ingeladen zijn. Dan maak je een vliegende start bij een nieuw nummer. 

Insert effects of send effects? That’s the question

Wat gebruik jij het liefste, send of insert effects? En waarom? Laat het weten bij de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *