Meteen naar de inhoud

LUFS, Spotify en Mastering: dit moet je weten

Muziek ging de afgelopen decennia steeds harder klinken. Het LUFS-systeem maakt daar een einde aan. Hoe werkt het wat doet een LUFS-meter?

πŸ’‘ Wat is LUFS? De term LUFS staat voor ‘loudness units relative to full scale’. Het is een betrouwbare manier om de geluidssterkte van audio te meten. Master je audio voor bijvoorbeeld Spotify of TV? Dan zijn er normen, waar je je aan moet houden. 

LUFS-systeem meet objectief geluidssterkte

Contrast is belangrijk bij audio. Zonder zacht is er geen hard en andersom. 

Het verschil in dynamiek nam de afgelopen decennia enorm af, want alles moest hard. Dat blijkt ook uit de cijfers. 

Tot 1995 had audo een Dynamic Range van zo’n 60 dB. Tegenwoordig is dit slechts 12 dB. Het verschil tussen hard en zacht is minimaal. 

Van al dat getetter worden je oren moe en daarom moest het anders. Het LUFS-systeem werd ingevoerd. 

πŸ’‘ Weetje. Harder vinden we vaak mooier. Produceer je muziek, vergelijk aanpassingen dan altijd op hetzelfde volume. Dan kun je objectief beoordelen of het Γ©cht een verbetering is. 

LUFS meter youlean

Youlean Loudness Meter is een populaire LUFS-meter. Er is een gratis en betaalde versie.

Hoe werkt LUFS?

LUFS kijkt naar een gemiddelde luidheid per tijdseenheid. Vergelijk het met een emmer, die je in 10 seconden mag vullen. Dan kun je de kraan ineens wagenwijd opzetten, maar dan zit hij zo vol. Je kunt het ook geleidelijk doen. Of eventjes hard, en dan de kraan weer zachter zetten. 

Vroeger kon je tot in het extreme geluid oppompen. Zolang je maar onder een bepaalde waarde bleef. De β€˜kraan’ stond voortdurend wagenwijd open, en alles klonk hard. Met het LUFS-systeem kan dat niet meer. 

Hoe je de LUFS per tijdseenheid verdeelt, bepaal je zelf. Veel geluid ineens en daarna rustig? Of een constant gemiddeld geluidsniveau? Dat is aan jou, als je maar binnen de kaders blijft. 

LUFS-waarden verschillen per platform

Films, TV-zenders en streamingplatforms gebruiken hun eigen standaarden. Dit meten ze in LUFS. Dit zijn voorbeelden:

πŸ‘‰ Spotify LUFS: -14 LUFS is de standaard op Spotify.

πŸ‘‰ YouTube LUFS: YouTube gebruikt ook -14 LUFS. 

πŸ‘‰ Soundcloud LUFS: hier heb je meer vrijheid en SoundCloud normaliseert te luide audio niet. Houd bij voorkeur -14 LUFS aan. Dan hoef je geen aparte master te maken voor andere 

πŸ’‘ Opmerking. -14 LUFS is de standaard op Spotify. Klinkt je nummer flink harder of zachter, dan past het algoritme de luidheid aan. Dit klinkt niet altijd even mooi. Doe het daarom meteen goed.

Lees ook: Muziek op Spotify zetten, zo doe je dat

Wat is het verschil tussen decibels en LUFS?

LUFS en decibels is niet hetzelfde. Een decibel kwantificeert de hoeveelheid luchtdruk bij het afspelen van een geluid. LUFS houdt daarbij rekening met de lengte en het verloop van het geluid. 

Een voorbeeld maakt het verschil duidelijk. Vroeger mocht audio niet boven een bepaald aantal decibel komen. Luisteraars vinden harde muziek vaak mooier. Dit leidde tot de Loudness War. 

Slimme producers liet hun muziek zo hard mogelijk klinken, door constant nΓ©t onder de decibel-grens te blijven. Met een Limiter persten ze lettelijk alle dynamiek uit het geluid. Muziek werd hard, harder, hardst!

Dankzij LUFS kan dit niet meer, want het gemiddelde telt. Hard mag, als je het compenseert met zacht. 

Zo gebruikt Spotify LUFS

Spotify wil gebruikers een zo prettig mogelijke luisterervaring bieden. Daarom verhogen ze het volume van zachte tracks, en verlagen ze het volume van te harde tracks. 

Dit gaat automatisch en dit kan van invloed zijn op je muziek. Je nummers klinken anders dan in de studio. Dit voorkom je door te mixen met LUFS, want dan houd je rekening met Spotify’s automatische processing. 

Hoe luid moet ik mijn nummer nu masteren voor Spotify?

Spotify normaliseert je nummer als hij luider is dan -14 LUFS. Gebruik daarom een luidheidsmeter om te zien hoe luid je nummer klinkt. Streef naar een gemiddelde van -14 LUFS. 

Voor luide passages mag het aantal LUFS hoger zijn, bijvoorbeeld -8 LUFS op korte termijn. Zolang het gemiddelde maar uitkomt op circa -14 LUFS. 

Hoe meet ik het aantal LUFS in mijn tracks?

Je weet nu hoe LUFS werken en waarom ze belangrijk zijn. Maar hoe meet je ze? Hiervoor bestaan handige plug-ins, zoals de Youlean Loudness Meter. 

Met de Loudness Meter zie je precies hoeveel LUFS afgespeelde audio bevat, op de korte termijn en als gemiddelde. Zo meet je eenvoudig Loudness en Dynamics. En weet je zeker dat je track geweldig klinkt on all streaming platforms, waaronder Spotify. 

Waves WLM Loudness Meter is een handige LUFS-meter.

Met de Waves WLM Loudness Meter meet je eenvoudig waardes. Kies een profiel en kijk naar de meters. De betaalde plugin heeft ook een ingebouwde Limiter. Daarmee kun je het audio-signaal versterken of verzwakken, zodat je precies aan de normen voldoet. Ideaal! πŸ‘

Wat je verder moet weten over masteren voor Spotify

πŸ‘‰ Bij de meeste streaming-platforms lever je je muziek ongecomprimeerd aan als Wav of Lossless. Ze maken er vervolgens zelf een MP3 van. Is je nummer te luid, dan kan hij bij het omzetten gaan clippen en dat wil je vermijden. Maak je masters daarom niet tΓ© hard.

πŸ‘‰ Streef naar ten minste 1 dB True Peak headroom. Dat voorkomt de kans op clippen tijdens het converteren van audio naar MP3. 

πŸ‘‰ Master je tracks ook weer niet te zacht. Streaming platforms maken luide tracks zachter, maar zachte tracks niet altijd luider. Wil je één master maken voor alle streamingplatforms? Streef dan naar een integrated LUFS-waarde van -14 LUFS. Dan zit je altijd goed. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *