Wil je muziek op Spotify zetten, dan heb je een tussenpartij nodig. Wat kost dat en waar moet je op letten?
Inhoud:
Spotify is de grootste Streaming-muziekdienst ter wereld. Ben je een ambitieuze artiest en wil je doorbreken? Dan heb je Spotify simpelweg nodig. Dit moet je weten over muziek op Spotify zetten.
Kan ik mijn muziek op Spotify zetten?
Absoluut! Iedereen kan zijn muziek op Spotify zetten, zolang je voldoet aan de kwaliteitseisen voor audio en artwork. Spotify legt op zijn site uit wat die eisen zijn.
Hoe zet je je muziek op Spotify?
Anders dan bij YouTube kun je je liedjes niet zomaar op Spotify zetten. Hier is een tussenpartij voor nodig, een zogenaamde distributeur. Die zorgt voor de licenties, verspreiding en betaling van inkomsten.
Teken je een platendeal bij een platenlabel, dan regelen zij je releases op Spotify. Wil je zelf nummers op Spotify zetten? Dan moet je een distributeur zoeken.
Liedje op Spotify zetten kost geld
Via een distributeur liedjes op Spotify zetten kost geld. Hoe ze dat precies verrekenen verschilt per aanbieder.

Nummers op Spotify zetten via DistroKid
DistroKid distribueert naar eigen zeggen dagelijks zo’n 1 miljoen nieuwe nummers. Dat is zo’n 40% van alle nieuwe muziek in de wereld.
Bij DistroKid betaal je 19.99 dollar per jaar. Voor dat bedrag mag je zoveel nummers uploaden als je wilt. DistroKid zorg er vervolgens voor dat ze op alle grote platforms komen te staan, zoals: Spotify, Deezer, Apple Music, Amazon Music, iTunes etc.
Dit lijkt een goede deal, maar er zit een addertje onder het gras. Stop je met betalen? Dan haalt DistroKid je nummers offline. Het is dus een feitelijk een abonnementsservice.
💡 Let op! Veel distributeurs halen je muziek offline, als je je abonnement stopzet. Je zit dus aan ze vast.
Bij DistroKid kun je vanaf 20 dollar per jaar onbeperkt uploaden. Dat is voordelig, maar niemand garandeert dat de prijs zo laag blijft. En wat gebeurt er als je later tekent bij een platenlabel? Wil je dan blijven betalen voor de singles die je zelf uitbracht?

Nummers op Spotify zetten via CD Baby
DistroKid is uiteraard niet de enige aanbieder. Zelf ben ik fan van CDBaby.
Bij CDBaby betaal je een vast bedrag per nummer of album. Dit is 9.99 dollar. Voor dit bedrag staat je muziek altijd online, dus ook als je je abonnement opzegt. Deze dienst is weliswaar duurder (zeker als je veel muziek uitbrengt) maar je zit nergens aan vast.
CDBaby heeft ook een duurder abonnement, waarbij ze royalty’s voor je bijhouden en nieuwe muziek direct voor je registeren.
Gratis muziek op Spotify zetten via Amuse.io
Vind je het niet erg om wat inkomsten in te leveren? Dan kun je eens kijken naar Amuse.io.
Amuse.io heeft een gratis abonnement, waarvoor je betaalt met 15% van inkomsten. Kies je hiervoor dan mag je maximaal 12 tracks per jaar uploaden. De distributeur zet ze dan o.a. voor je op Spotify, YouTube Music en Tiktok.
💡 Tip. Routenote werkt op dezelfde manier als Amuse.io.
⚡ Waarschuwing. Switchen van distributeur is lastig, en bij sommige gratis aanbieders zo goed als onmogelijk. Ondertussen blijven ze wel incasseren. Sta daar bij stil voor je (serieus) met een partij in zee gaat.
Muziek publiceren via SoundCloud
Tegenwoordig kun je ook muziek distribueren via SoundCloud. Hiervboor heb je dan wel een SoundCloud Next Pro-abonnement nodig. SoundCloud zet de muziek dan onder andere voor je op iTunes en Spotify.
Muziek op Beatport zetten werkt net even anders
Maak je elektronische muziek, dan wil je nummers zeker aanbieden via Beatport. Dat is dé online shop voor DJ’s.
Om muziek op Beatport te zetten moet je bijbetalen. Bij Distrokid kost het je 10 dollar extra per maand. Bij Ditto betaal je eenmalig 65 euro voor het aanmaken van je eigen platenlabel. Daarna kun je voortaan ook Beatport als portal selecteren. CDBaby ondersteunt (vooralsnog) Beatport helemaal niet.
Nog een optie voor het releasen bij Beatport is de Duitse aanbieder Dig Dis. Bij deze aanbieder betaal je met 30% van je inkomsten. Als tegenprestatie mag je gratis zoveel muziek uploaden als je wilt, ook naar Beatport.
Hoe lang duurt het voor je muziek op Spotify staat
Upload je een track naar een distributeur, dan staat hij niet meteen op Spotify of iTunes. Elke dag worden er zo’n 1 miljoen nieuwe tracks uitgebracht en die moeten verwerkt worden. Dat duurt even.
Houd rekening met minimaal 14 dagen voor je nummer online staat. Beter is het om uit te gaan van 21 of 28 dagen. Dan heb je voldoende tijd voor promotie en weet je zeker dat je single op de afgesproken datum beschikbaar is voor fans en volgers.
💡 Tip. Maak een promotieplan en plan nieuwe releases minstens een maand van tevoren in. Dan heb je alle tijd voor marketing.
Kan ik een dag kiezen waarop mijn liedje uitkomt op Spotify?
Voor zover ik weet wordt nieuwe muziek bij alle aanbieders automatisch gereleased op vrijdag. Laat een reactie achter als dat niet zo is. Ook kun je een pre-save link maken. Fans en volgers krijgen dan een seintje zodra je nieuwe single of album echt uit is.
Hoeveel geld verdien je met Spotify?
Wil je het eerlijke antwoord? Niet veel tot vrijwel niets. Tenminste, zolang je geen honderdduizenden volgers en streams hebt. Die artiesten zijn er uiteraard ook. Voor de meeste muzikanten is het tientjeswerk… als ze geluk hebben.
💡 Opmerking. Als De Facto maak ik Melodic Techno. In 2020 bracht ik zo’n 10 singles uit. Daar luisterden zo’n 2500 mensen per maand naar via Spotify. Dit leverde me nog geen 200 euro op. Volgens een professionele producer was dit ‘best goed’. Tel uit je winst.
Hoe krijg je geld voor je streams op Spotify?
Dat regelt de muziekdistributeur. Meestal storten ze het rechtstreeks op je account.
Muziek op Spotify zetten is niet moeilijk
Wil je muziek op Spotify zetten, dan is niet zo moeilijk.
👉 Zorg er voor dat je voldoet aan de kwaliteitseisen voor audio en artwork. Zoek daarna een distributeur.
👉 Muziek op Spotify zetten kan gratis via een partij als Amuse.io of Routenote.
👉 Wil je onbeperkt uploaden voor een vast bedrag per jaar? Kijk dan naar aanbieders als DistroKid, TuneCore of Ditto. Realiseer je alleen wel dat ze een abonnementsdienst aanbieden. Stop je met betalen, dan halen ze je muziek offline.
👉 Een aanbieder als CD Baby garandeert dat je muziek altijd online staat. Hiervoor betaalt je een vast bedrag per upload.
💡 Opmerking. Een muziekdistributeur kan failliet gaan. De kans is groot dat ze je muziek dan alsnog offline halen. Houd dit in het achterhoofd bij het kiezen van een partij.
Hoe zet jij je eigen muziek online?
Laat een reactie achter en deel je bevindingen!
Pingback: LUFS, Spotify en Mastering: dit moet je weten