Meteen naar de inhoud

Wat is latency bij audio?

Het begrip latency hoort onlosmakelijk bij digitale muziekproductie. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? 

Nam je vroeger muziek op in een studio, dan deed je dat op analoge apparaten. De producer startte de recorder, de muzikanten begonnen te spelen en de opname kwam tot stand.  

Tegenwoordig maken we bijna altijd opnames met een computer. Of dat nu een pocast op je laptop, of een complete band in een high-end studio is. 

Bij het opnemen op een digitale computer krijg je te maken met latency. Dit is ongewenste vertraging bij het omzetten van een analoog naar digitaal signaal. Die latency wil je zo laag mogelijk houden. 

🤔 Wat is Audio Latency?
Latency is een tijdsvertraging tussen het creëren van een geluid en het afspelen of opnemen ervan. Het wordt meestal uitgedrukt in milliseconden.

Hoe komt latency tot stand?

Latency treedt op bij digitale geluidsbewerking. Je geluidskaart of audio-interface ontvangt een analoog signaal, van bijvoorbeeld een microfoon. 

Die moet hij vervolgens omzetten naar een digitaal signaal: analoog naar digitaal (AD). 

Je computer en DAW kunnen uit de voeten met het digitale signaal. Je speakers (monitoren) zijn echter weer analoog. Daarom zet de audio-interface het digitale signaal ook weer om naar analoog (DA). Dat kost steeds een beetje tijd. 

Wanneer heb je last van latency?

Gebruik je weinig signalen in een project en heb je een snelle computer? Dan heb je niet snel last van latency. Zo kun je prima een podcast opnemen met een USB-microfoon, zonder audio-interface. 

Gebruik je veel sporen en wil je live partijen inspelen in je DAW, zoals Ableton Live of FL Studio. Dan wordt latency wel een probleem.

Bij een hoge latency onstaat een merkbare vertraging. Dit merk je als je bijvoorbeeld een toets aanslaat op je synthesizer, of een snaar op je gitaar. Strak een partij inspelen is dan nauwelijks te doen. 

“Veel latency kun je vergelijken met een film waarvan geluid en beeld niet synchroon lopen.”

Hogere buffersize geeft computer meer denktijd

Wil je professioneel audio opnemen op je computer? Dan heb je echt een audio-interface nodig. 

Bij een audio-interface kun je onder andere de buffersize instellen. Dit is de ‘verwerkingstijd’ die je de computer geeft. Hoe hoger die is, hoe meer sporen, plugins en effecten je probleemloos kunt inzetten.

Bij een hoge buffersize is de latency ook hoog. Voor het afspelen van audio maakt dat niet uit. Je merkt hooguit dat je track niet direct afspeelt, als je op Play drukt. Voor het inspelen van nieuwe partijen is veel latency wel storend. Daarom kun je tussentijds switchen, of partijen muten tijdens het inspelen.  

Buffersize van audio-interface instellen.

Een hogere buffersize geeft je computer meer denktijd. Ik zet de Block Size van mijn PreSonus AudioBox standaard op 256 samples. Met die instelling kan ik prima partijen inspelen en opnemen. 

💡 Tip. Zet voor je gaat afmixen de buffersize in je DAW op zijn hoogst. Dan gebruik je de maximale rekenkracht voor het afspelen en kun je meer plugins gebruiken. 

Loopt je computer tegen zijn grenzen aan en hoor je regelmatig kraakjes? Render dan tussendoor sporen en maak zo rekenkracht vrij. Een nieuwe computer kopen kan natuurlijk ook… maar dit is goedkoper 😉   

Snelle computer en audio-interface beperken latency

Latency volledig elimineren is praktisch onmogelijk. Met een snelle computer en een goede audio-interface kun je de vertraging wel enorm verkleinen. Soms tot slechts 3 ms, en dat is echt heel weinig. 

Loopt de vertraging op tot boven de 10 ms, dan merk je het wel. Je ‘voelt’ de vertraging tussen het aanslaan van een toets en de reactie op het beeldscherm. 

Wil je echt een lage latency? Kijk dan naar een audio-interface met een FireWire aansluiting. Deze techniek verwerkt audio sneller dan USB. 

💡 Opmerking. Er bestaan audio-interfaces met ingebouwde DSP-processors. Gebruik je plugins van de maker van zo’n kaart? Dan zorgt de processor voor de rekenkracht. Je belast je computer dus niet extra.  

Audio-interfaces met DSP-processors zijn wel erg duur. Bovendien zit je aan de plugins van de maker vast. Je hebt dus minder keuze. 

Professioneel muziek opnemen? Let op latency

Over latency kun je lang praten, maar dat doen we niet. Wat je mag onthouden is dat je bij het opnemen zo weinig mogelijk vertraging wilt hebben. Anders voelt het net als een film met niet synchroon geluid. Dat is irritant.  

Met een hoogwaardige audio-interface verklein je de latency. De computer zelf speelt daarbij ook een grote rol. Hoe meer audio je tegelijk afspeelt, opneemt en bewerkt, hoe meer rekenkracht je nodig hebt. 

Maak je elektronische muziek in een DAW als FL Studio? En speel je geen partijen in of neem je niet je stem op? Dan kun je de buffersize prima op maximaal zetten. Dan heb je de maximale rekenkracht voor al je virtuele instrumenten, plugins en samples. 

1 Comment on this post

  1. Pingback: Wat doet een audio-interface? – Geluidsbron.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *