Meteen naar de inhoud

Wat doet een audio-interface?

Maak je muziek met de computer, dan heb je vroeg of laat een audio-interface nodig. Maar wat is het precies en waarom is hij onmisbaar?

Wat is een audio-interface?

Neem je tegenwoordig als muzikant, band of producer muziek op, dan gebeurt dat in 99% van de gevallen op de computer. Daar heb je geen dure externe recorders meer voor nodig. Maar hoe krijg je de muziek in die computer? Daar komt de audio-interface om de hoek kijken. 

Een audio-interface kun je vergelijken met een mengtafel, tussen jou en de computer. De interface vertaalt microfoon- en instrumentsignalen naar een digitaal formaat, waar je computer mee overweg kan. 

De interface stuurt ook het geluid van je computer naar je koptelefoon en studiomonitoren (speakers). En dat met de hoogst mogelijke kwaliteit. Ze zijn dus echt onmisbaar, als je professioneel wilt klinken. 

De meeste audio-interfaces sluit je aan via een USB-kabel. Ook zijn er modellen die gebruik maken van Thunderbolt, Firewire of zelfs Ethernet. Qua prijs variëren ze van pak hem beet 100 euro tot duizenden euro’s. 

💡 Wat is een audio-interface?
Een audio-interface is een fysiek apparaat waarmee je geluid in en uit je computer krijgt.

KBH8Dy6e sOpfAri6DCJ86B03oKeYHJly5kYbePsMP 9T1zUmC9zz1drrcPzA0jk 8cTcsodqM8yrfqB7f Ru mha6AWoglQLDQSoRjGvOpJN7F70Hf04M805tZfEjs7XTcUNU u4KOmK

De Focusrite Scarlett 2i2 3dc Gen (€169) is een mooie compacte audio-interface. Aan de voorkant kun je 2 mono-apparaten aansluiten, bijvoorbeeld 2 microfoons. De USB- en luidsprekeraansluitingen zitten aan de achterkant.

Heb ik een audio-interface nodig?

Neem je audio op met een computer, dan kan dat op verschillende manieren. Het eenvoudigste is via een USB-microfoon. Die sluit je aan via de USB-poort en je kunt beginnen met opnemen. 

Als je slechts één microfoon gebruikt werkt dat prima en de geluidskwaliteit is gewoon goed. Wil je meerdere USB-microfoons aansluiten, dan is het lastiger. Waarschijnlijk heb je onvoldoende poorten.

Ook krijg je waarschijnlijk te maken met latency. Dat is een korte vertraging in de audio, omdat de computer het signaal niet snel genoeg verwerkt. In dat geval is een audio-interface onmisbaar. 

Dit zijn de voordelen van een audio-interface

  • Op een audio-interface kun je vaak meerdere microfoons aansluiten. 
  • De meeste interfaces hebben ingangen voor een XLR-microfoons.
  • Je kunt het input-signaal voor opnames nauwkeurig instellen.
  • De geluidskwaliteit is (veel) hoger dan van een standaard geluidskaart. 
  • De interface verwerkt audio sneller (nauwelijks latency).
  • Geluid uit je koptelefoon klinkt beter. 
  • De meeste interfaces hebben ingangen voor gitaar/bas/keyboards en microfoons.

Goed om te weten. Professionele studio-monitoren (speakers) hebben geen volumeknop. Je hebt dus een tussenstation nodig, om het volume te kunnen bepalen. Dat doet de audio-interface. 

Audio-interface kiezen

Het aanbod aan audio-interfaces is enorm, en ze zijn er van goedkoop tot loeiduur. Hoe kies je de beste voor jouw situatie? Deze tips helpen je op weg. 

Basisvragen voor het kopen van een audio-interface

👉 Bepaal waar je de interface voor wilt gebruiken. Is het voor een podcast en heb je aan een paar microfoon-ingangen genoeg? Of wil je een complete band opnemen? 

👉 Bestudeer de ingangen op je laptop of computer. Werkt hij met USB of Thunderbolt of Firewire? 

👉 Kijk naar je budget. Hoeveel wil je uitgeven voor een interface? 

👉 Denk na over de toekomst. Misschien heb je nu genoeg aan 2 microfooningangen, maar is dat over een jaar nog zo? 

👉 Wil je het volume regelen voor 1 koptelefoon en set luidsprekers, of meer dan één? In dat geval heb je meer uitgangen nodig. 

👉 Hoeveel microfoons wil ik tegelijk gebruiken? In een bandsituatie kun je bijvoorbeeld ook partijen na elkaar opnemen. 

Uitgebreide vragen voor het kopen van een audio-interface

Begin je een muziekstudio en wil je het meteen professioneel aanpakken? Denk dan ook na over deze vragen. 

👉 Heb ik aparte hoofdtelefoon-signalen en communicatie-mogelijkheden nodig voor een spreker/artiest in een andere kamer?

👉 Wil ik effect plugins gebruiken, die geen extra rekenkracht vragen van de computer?
Dit kan bijvoorbeeld met de interfaces van UAD. 

👉 Wil ik opnemen met superhoge sample rates (96 kHz of hoger)?

👉 Heb ik andere functies nodig, zoals MIDI-ingangen, digitale aansluitingen of reamping uitgangen? *

hDtBYsV4pGo1chL7zpOiTZpepEfBxhMuaMgyzy EW2ZmpEJo1lTeO5wV8i0qVuNXi4GdmNLoBrAa6L4U6UuBRULc4GHEit9nGNL4q3 m38ji 4FsfY5WWHZzoq2xwAOtWj2QcB0f3zck2 Cl3JQ LOLPCnAO46

Bij reamping stuur je een droog signaal door een serie effectapparaten of een versterker, en neem je het (opnieuw) op. Dit zorgt voor een ‘live’ gevoel. 

Interessante audio-interfaces voor beginners

Een goede audio-interface hoeft niet duur te zijn. Dit zijn interessante en betaalbare opties voor beginners. Ze hebben minder in- en uitgangen dan duurdere modellen. Ook ondersteunen ze slechts één paar monitoren en koptelefoons. 

Bedrijven als Focusrite, Audient, PreSonus, SSL, Behringer en anderen bieden prima interfaces aan.

Behringer U-Phoria UM2 (€59). Dit is een prima instapmodel, met één microfoon- en één instrumentingang. Ook kun je eenvoudig het volume regelen voor een hoofdtelefoon en één paar luidsprekers.

PreSonus AudioBox USB96 (€86). PreSonus maakt uitstekende audio-apparatuur. Deze interface heeft 2 microfoon-/instrumentingangen met volumeregeling voor koptelefoon en luidsprekers. Ook kun je er een MIDI-apparaat (zoals een synthesizer) op aansluiten.

Focusrite Scarlett 2i2 (€169). Deze interface heeft 2 ingangen voor microfoons, synths/drumcomputers of instrumenten. Ook heeft hij een geweldig klinkende microfoonvoorversterkers, wat hem zeer geschikt maakt voor podcasting. Aan de achterkant kun je 1 hoofdtelefoon en set luidsprekers aansluiten.

Wmu7 8o5uefODEw o2Aw 7TwDoct Q9RoSnf75LG7x7yb5272ffSFAvEf j Hm4Mwy93VheRSTaC 4Fs1jpGAo 8TagOYyFZCRyhLGIqzLhaKVnVpXr6ktX1AfyTGNkuDz6KdoA4eAhVK

De Behringer U-PHORIA UM2 audio-interface kost slechts 59 euro. Hij komt behoorlijk goed uit de tests. 

Meer dan instapniveau en betaalbaar

Wil je bands of koren opnemen, dan heb je onvoldoende aan de instap-interfaces. Deze apparaten zijn echt bedoeld voor (semi)professionele studio’s en ambitieuze doe-het-zelvers. 

Focusrite Scarlett 8i6 (€ 265). Net zo goed als zijn kleine zusje, maar uitgebreider. Hij beschikt over 2 microfoon- en 4 extra ingangen, zodat je tot 6 microfoons tegelijk kunt opnemen. Ook heeft hij een MIDI-aansluiting voor je synthesizer of drumcomputer.

UAD Apollo Twin MKII (€ 1099). Deze audiokaart is ideaal voor perfectionisten. Hij heeft 2 microfoon-/lijningangen en 1 gitaar/bas ingang. Ook heeft hij diverse ingebouwde effecten en een talkback-knop. Daarmee kun je praten met iemand in een andere (studio)ruimte. 

PreSonus Quantum 2626 (€559). Deze interface heeft 8 microfoon-/lijningangen en 16 digitale ingangen. De latency is ook bij hoge bitrates super laag. Tot slot kun je er 2 koptelefoons en één set studiomonitoren op aansluiten.

Professionele audio-interfaces

Ga je echt voor de hoogste kwaliteit? Dan kom je terecht bij merken als Avid, Apogee, Lynx en Prism Sound. Deze apparaten vind je vooral in high-end studio’s en montageruimtes. Dit zijn populaire modellen.

Antelope Audio Zen Tour Synergy Core (€1945). Dit is een ideale interface voor opnames onderweg of op locatie. Hij heeft naast USB- een razendsnelle Thunderbolt-aansluiting, waardoor latency voorgoed tot het verleden behoren. 

Ook zijn er 8 analoge ingangen, 2 reamp-uitgangen en een talkback-knop. Verder beschikt hij over prachtige interne DSP-effecten en kun je onafhankelijk 2 koptelefoons aansluiten afluisteren.

Prism Sound Lyra 2 audio interface (€2769). Wil je de allerhoogste kwaliteit, speelt geld geen rol en heb je niet zoveel in- en uitgangen nodig? Dan is dit wellicht een optie voor je. 

Deze interface heeft superieure preamps and AD/DA-convertors. Daarnaast heeft hij 2 analoge ingangen, 4 analoge uitgangen en 2 mic-inputs. Je kunt één koptelefoon en speakerset aansluiten. 

MOTU UltraLite-mk5 (€719). Flink voordeliger is de MOTU UltraLite-mk5. Met deze interface kun je opnemen tot 24 bit/ 92 kHz en je sluit hem aan via usb-c. Hij heeft 8 analoge ingangen waarvan 2 met mic preamp (incl. volumeregelaar en fantoomvoeding) en 10 gebalanceerde outputs. 

Via een helder display kun je eenvoudig volumes monitoren. Ook kun je hem aansluiten op een iPad en andere Apple-apparatuur. 

Wat je verder moet weten over audio-interfaces

👉 Hoe meer je betaalt, hoe beter een interface doorgaans is. Maar het heeft weinig zin te betalen voor ingangen en mogelijkheden die je niet nodig hebt. Bepaal eerst wat je nu en in de toekomst wilt gebruiken. Begin van daaruit.

👉 Wil je een microfoon opnemen? Kijk dan goed naar de aansluitingen op de microfoon en de interface. 

Microfoons gebruiken meestal XLR-aansluitingen. Beschikt de interface niet over een XLR-ingang, dan kun je hem niet aansluiten. Koop daarom bij voorkeur een microfoon met zowel een USB- als XLR-aansluiting. Dan weet je zeker dat hij altijd werkt. 

👉 Als gitarist, bassist of keyboardspeler kun je rechtstreeks opnemen via een audio-interface. Zorg er dan wel voor dat je voldoende ingangen hebt. 

👉 Hetzelfde geldt voor MIDI. Als je uitsluitend plugins gebruikt in een DAW heb je geen MIDI-aansluitingen nodig. Dit verandert als je hardware synths of drumcomputers wilt aansturen via MIDI. Kies dan een interface die MIDI ondersteunt.

👉 Monitoring (afluistering) is afhankelijk van je wensen. Werk je met 1 set speakers, dan is een Main-out voldoende. Wil je meerdere sets speakers aansluiten, bijvoorbeeld om een mix te kunnen vergelijken? Dan heb je meerdere outputs nodig.  

Hoeveel ingangen op een audio-interface heb je nodig?

Dat hangt volledig af van je wensen. Maak je elektronische muziek ‘in de box’, dus volledig virtueel in een computer of laptop? Dan volstaat een eenvoudige interface 2 ingangen al. Bijvoorbeeld de Focusrite Scarlett Solo. Daarmee kun je opnemen tot 192 kHz en een microfoon via XLR aansluiten.

Wil je een drumstel opnemen via meerdere microfoons? Of meerdere hardware synths?
Dan heb je duidelijk meer ingangen nodig. 

Audio-interface (meestal) onmisbaar voor professionele sound

Wil je hoogwaardig geluid opnemen op een computer, laptop of iPad? Dan heb je vroeg of laat een audio-interface nodig.

Welk model je koopt, hangt af van je wensen. Hoe duurder de interface, hoe beter het geluid en hoe meer ingangen je krijgt. Ook is de latency (vertraging) doorgaans kleiner. 

Breng vooraf in kaart welke wensen je nu en in de toekomst hebt. Voor een paar tientjes meer heb je vaak een groter model, waar je jaren mee vooruit kunt. 

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat een reactie achter bij de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *