Meteen naar de inhoud

Dit zijn de beste podcastmicrofoons onder de 100 euro

Wil je een podcast maken, dan is een goede microfoon cruciaal. Ze zijn er al onder de 100 euro. Dit zijn de beste modellen. 

Er zijn veel microfoons beschikbaar voor podcasting onder de 100 euro. Wat de beste microfoon voor jou is, hangt af van je wensen. Daarover lees je zo meer. Dit zijn microfoons die sowieso goed klinken.

De beste podcastmicrofoons onder de 100 euro:

Audio-Technica ATR2100x-USB. Deze dynamische microfoon heeft zowel een USB- als een XLR-uitgang. Daarmee kun je hem rechtstreeks aansluiten op een laptop en audio-interface. Hij biedt een uitstekende geluidskwaliteit voor de prijs.

Devine M-Mic USB BK. Dit is een prima klinkende condensatormicrofoon voor slechts 38 euro! Hij voelt stevig aan, werkt eenvoudig via USB en klinkt prima. Voor slechts 134 euro krijg je er een broadcast arm en koptelefoon bij.

Samson Q2U. Deze dynamische microfoon heeft ook zowel een USB- als XLR-uitgang. Bestel je hem, dan krijg je er een tafelstatief en microfoonkabel bij.

Neewer NW-700. Deze condensatormicrofoon werkt via XLR. Je hebt dus een audio-interface nodig om hem te gebruiken op een laptop of computer. Hij wordt geleverd met een schokdemper, popfilter en tafelstatief.

Blue Snowball iCE. De Blue Snowball is een echte klassieker, mede door zijn vorm. Deze condensatormicrofoon werkt via USB en hij klinkt uitstekend voor zijn prijs.

💡 Opmerking. Ik neem mijn podcasts al jaren op met de Audio-Technica ATR2100x-USB microfoon. Hij klinkt net zo goed als A-merk microfoons, voor een fractie van de prijs. Dikke aanrader! 

De Audio-Technica ATR2100x-USB is een fantastisch klinkende podcastmicrofoon.

Condensator of dynamische podcastmicrofoon kiezen?

Voor het maken van een podcast kun je zowel een dynamische als condensatormicrofoon gebruiken. Gaat het puur om het opnemen van spraak, dan is een condensatormicrofoon vaak geschikter. 

Condensatormicrofoons zijn meestal gevoeliger dan dynamische microfoons. Ze zijn vooral goed in het vastleggen van geluid dat van dichtbij komt. Bijvoorbeeld je stem als je een podcast inspreekt. 

Dynamische microfoons nemen meer omgevingsgeluid op. Ze worden gebruikt bij optredens, op het podium en bij het opnemen van luide geluidsbronnen, zoals drums.

💡 Opmerking. Lees vooraf uitgebreid reviews over de microfoon die je wilt kopen. Ze zijn niet allemaal even geschikt voor podcasting. 

XLR- of USB-aansluiting kiezen voor podcastmicrofoon?

Neem je een podcast op met een laptop, dan kun je een USB-microfoon gebruiken. In de studiowereld is XLR de standaard. Wat is beter? 

Het belangrijkste verschil tussen USB- en XLR-aansluitingen bij microfoons is het type signaal dat de microfoon overdraagt. 

Een USB-microfoon maakt verbinding met een computer via een USB-aansluiting. De microfoon zet het analoge audiosignaal direct om in een digitaal signaal, waar de computer mee uit de voeten kan. Dit maakt USB-microfoons ideaal voor thuisopnamen, podcasts, videogesprekken en streaming.

Een XLR-microfoon moet je aansluiten op een audio-interface. Die zet het analoge signaal om naar een formaat dat de computer begrijpt. Je hebt er dus een extra kastje voor nodig. 

Het voordeel van XLR-microfoons is dat ze over het algemeen betere geluidskwaliteit bieden. Helemaal als je ze gebruikt met een hoogwaardige geluidsinterface of mixer. XLR-microfoons zijn daarom geschikt voor professionele audio-opnamen

Beste podcastmicrofoon hoeft niet duur te zijn

Podcasting is verslavend en laagdrempelig. Met een laptop en goedkope microfoon kun je al van start. 

In dit artikel ontdekte je de beste podcastmicrofoons onder de 100 euro. Bestel er vandaag een en begin je eigen show. Je wilt nooit meer anders.

Zelf podcast maken? Lees dan ook mijn boek

Een podcast maken is ontzettend leuk om te doen, en makkelijker dan je denkt. In mijn boek ‘Van idee tot podcast in 60 minuten‘ laat ik precies zien hoe je een podcast plant, produceert en promoot. Bestel het boek online, bijvoorbeeld bij Managementboek.

💡 Aanrader. Leer in een dag podcasten! Voor Frankwatching geef ik de training podcast maken. Hierin gaan we praktisch aan de slag met het maken van je eigen podcast. Zo neem je onder andere je eigen intro op en weet je precies welke fouten je wilt vermijden. Deelnemers beoordelen de training met gemiddeld een 8,6.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *