Meteen naar de inhoud

How to: zo werkt de Fruity Compressor

Met een compressor plug-in verklein je het dynamische bereik in audio. Daardoor klinkt je muziek harder en heeft het meer punch. Ontdek in dit artikel hoe de Fruity Compressor werkt.

Je hebt net een nieuwe track gemaakt en vergelijkt hem met een professioneel nummer. Bummer! Je track wordt helemaal omver geblazen. Dat komt door compressie. 

Met een plug-in als Fruity Compressor beïnvloed je volumeverschillen in geluid. Bijvoorbeeld bij een zanger. Soms zingt hij zacht en soms hard. Maak je de harde passages zachter, dan kun je het totale geluid harder zetten. Je verkleint de dynamiek en de zangpartij is is nadrukkelijker aanwezig.

💡 Wat is audio compressie?
Bij audio compressie verklein je de dynamiek van geluid. Geluid boven een bepaalde waarde verlaag je. Daardoor is het verschil tussen zacht en hard kleiner, en kun je het totale geluid harder zetten. Nu is het prominenter en constanter aanwezig.

Audio compressie werkt vooral goed bij geluid met veel dynamiek. Zoals zang of een viool- of gitaarpartij. Je kunt het ook bij dance gebruiken, om de attack van een basdrum te benadrukken. Of alle drumgeluiden meer als een geheel te laten klinken. Dit heet buscompressie.

Fruity Compressor eenvoudige compressor voor FL Studio

In FL Studio zit een eenvoudige en bruikbare compressor, de Fruity Compressor. Hij is heel basic en daardoor ideaal om compressie onder de knie te krijgen. 

Dit doen de verschillende knoppen.

Ratio

Hiermee bepaal je hoeveel je een geluid wilt compressen. Een goed startpunt is 3.0 : 1. 

Treshold

Met de treshold bepaal je wanneer de compressor moet reageren. Zie het als een lijn. Komt het volume van een geluid boven de lijn uit, dan verzwakt de compressor het automatisch. 

Attack

De attack bepaalt hoe snel de compressor reageert. Bij een korte attack-tijd krijg je een snappy geluid. Dit werkt goed bij o.a. drumgeluiden. Bij een langere attacktijd laat de compressor het begin van een geluid ongemoeid. Zo kun je de ‘body’ van bijvoorbeeld een gitaar- of zangpartij compressen. 

Release

Release bepaalt hoe snel de compressor weer in zijn oorspronkelijke staat terugkeert. Bij drumgeluiden kun je het beste kiezen voor een korte attack en release.

Gain

Bij compressie verzwak je geluid dat boven de treshold-waarde uitkomt. Het totale geluid klinkt daardoor zachter. Met de Gain-knop compenseer je dit. Dit is verstandig om te doen, want dan kun je makkelijk vergelijken. Zet de compressor aan en uit en luister goed. Klinkt het beter of niet?

Type  

Compressor plug-ins hebben vaak meerdere stijlen. In de Fruity Compressor kies je ze met de knop Type. Speel ermee en kijk welke het beste klinkt bij je geluid. 

Wanneer kun je de Fruity Compressor gebruiken?

Compressie wordt veel gebruikt in moderne muziek, maar kijk uit dat je niet overdrijft. Als je samples gebruikt zijn deze meestal al gecompressed en hoef je dat niet opnieuw te doen. 

💡 Tip. Zorg met de Gain-knop op de compressor dat het geluid met en zonder compressie even hard klinkt. Dan kun je eerlijk vergelijken. Klinkt het met compressor beter, of alleen maar harder en houd je je oren voor de gek?

Compressie kun je ook creatief inzetten. Dat gebeurt vaak bij EDM en Dubstep, dat zo hard mogelijk moet klinken. Compressors zijn onderdeel van het sounddesign. 

Gebruik compressie tot slot niet omdat het ‘moet’ en vertrouw altijd op je oren. Klinkt een geluid door de Fruity Compressor beter in je track? Gebruik het dan vooral. Want een luisteraar interesseert het helemaal niets welke plug-ins jij gebruikt. Als je muziek maar goed klinkt. 

Happy producing! 

Tags:

1 Comment on this post

  1. Pingback: Hoe werkt FL Studio? Nederlandstalige handleiding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *