Voor een buitenstaander lijkt alle dance op elkaar. Maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Wat is Melodic Techno en hoe klinkt het?
Melodic Techno is geen logisch genre. Techno is rauw en draait meer om beats dan om melodie. Toch blijken ze goed samen te gaan.
Bij Melodic Techno en Melodic House spelen melodieën en akkoordprogressies een grote rol. Melodieën worden vaak afgespeeld als een arpeggio.
Wat is een arpeggio?
Een arpeggio is een gebroken akkoord, waarvan de tonen niet tegelijk maar constant na elkaar worden gespeeld. Dit geeft een springerig effect.
Arpeggio’s zijn vooral bekend van trance muziek. In de break hoor je bombastische strings in violen. Daarna neemt een synthlead als arpeggio het akkoordschema over, en bouwt de track weer op.
👉 Lees ook: Wat is een arpeggio bij muziek?
Onder de naam De Facto maak ik Melodic Techno. De single ‘Serein’ is een typisch voorbeeld van dit genre.
Veel overeenkomsten Progressive House en Melodic Techno
Melodic Techno leunt daarnaast sterk op Progressive House. Deze stroming is meer beat-georiënteerd en kaler, met een duidelijke opbouw en break. Het tempo is vrijwel gelijk.
Nog een kenmerk van het genre is zijn link met filmmuziek. Zo hoor je vaak orkestrale elementen in tracks, zoals violen, piano en blazers.
Tempo Melodic Techno
Het tempo schommelt tussen de 120 en 125 BPM. Dit is relatief langzaam als je het vergelijkt met EDM, dat vaak 128 bpm is.
Wat zijn bekende melodic techno producers?
Bekende artiesten zijn Stephan Bodzin, Lane 8, N’to, Worakls en Joachim Pastor. Maar laat ik met De Facto mezelf ook niet vergeten, hoewel ik nog lang niet zo bekend ben 😉
Melodic Techno produceren: wat heb je nodig?
Bij Melodic Techno hoor je vaak de Moog-synthesizer. De bekende Duitse producer Stephan Bodzin baseert zijn unieke sound er zelfs volledig op.
Wil je zelf Melodic Techno maken met de computer? Kijk dan eerst naar een goede Moog-synthesizer. Dat kan als hardware synthesizer of VST-instrument.
💡 Tip. Ik ben verliefd op Diva van U-He. Deze VST klinkt geweldig en je kunt online fantastische Preset-packs kopen. Ook vind je veel tutorials voor deze synth op YouTube. Als ik maar één VST-synth mocht kopen, dan werd het deze 👍
Alternatieven voor U-He Diva
Wil je wat anders proberen dan U-He Diva, dan zijn er volop alternatieven. Zoals deze.
Synapse Audio The Legend
Synapse Audio The Legend is een emulatie van de Minimoog Model D hardware synthesizer. Hij klinkt geweldig, maar wel wat gladder dan de Diva. Pluspunt is dat je hem makkelijk kunt programmeren.
👉 Beluister de demo’s van The Legend en je wordt meteen blij.
Arturia Mini V
De Mini V van Arturia is een software-emulatie van de MiniMoog V. Deze VST klinkt geweldig analoog en met alleen deze synth kun je geweldige techno-tracks maken. Een dikke aanrader.
Softube Model 72 Synthesizer
Een relatief nieuwe Moog-kloon is Model 72 van Softube. Hij is gebaseerd op de MiniMoog en heeft extra functies aan boord. Ik heb hem zelf nog niet getest, maar online krijgt hij prima recensies.
Welke drums gebruiken voor Melodic Techno?
Melodic Techno draait sterk om de sound van de Moog. Voor de drums kun je alle mogelijke drumcomputers, VST’s en sample packs gebruiken.
Ik gebruik vaak een combinatie van 1 of 2 drumloops, voor de groove. Die vul ik aan met eigen percussie uit Battery 4 van Native Instruments.
Zelf beats inspelen en programmeren geeft meer vrijheid dan loops van sample packs. Je kunt elk geluid volledig aanpassen, en eenvoudig variaties maken. Bij kant-en-klare loops is dat een stuk lastiger. Het voordeel is dat ze wel meteen professioneel klinken.
Melodic Techno draait om gevoel, melodie en emotie
Samenvattend bevat Melodic Techno elementen van Progressive House, Deep House en zelfs Trance. En draait het genre vooral om gevoel, melodie en emotie.
Wil je zelf Melodic Techno produceren? Download dan een demo van U-He Diva, The Legend, Mini V of Model 72, en start je favoriete DAW (bijvoorbeeld FL Studio). Dan heb je meteen de juiste sound te pakken.
Happy producing!
Pingback: Wat is een arpeggio bij muziek?
Pingback: Audio limiter? Zo zet je hem in (en zo niet) - Geluidsbron.nl
Pingback: Muziek op Spotify zetten, zo doe je dat