Meteen naar de inhoud

Hoe werkt een analoge synthesizer? Dit zijn aanraders!

Analoge synthesizers zijn niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Maar hoe werken ze eigenlijk? En wat zijn goede analoge synths? Een uitleg. 

Wat is een synthesizer?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is een synthesizer eigenlijk? Een synthesizer is een elektronisch muziekinstrument dat geluiden genereert, manipuleert en combineert om er muziek mee te maken. 

Synthesizers kunnen zowel analoge als digitale signalen gebruiken om geluid op te wekken. Dit basisgeluid kun je vervolgens bewerken met talloze parameters zoals toonhoogte, volume, filter, envelopes en effecten.

Synthesizers worden vooral gebruikt in elektronische muziekgenres, zoals techno, house en synthpop. Ook hoor je ze terug in andere muziekstijlen, waaronder jazz en klassieke muziek. Ze zijn in staat een breed scala aan geluiden te produceren. Van realistische imitaties van akoestische instrumenten tot complexe, futuristische klanken.

Verschillende soorten synthesizers werken op eigen manier

Sla je op een viool een snaar aan, dan hoor je geluid. Een synthesizer wekt ongeveer hetzelfde… en ook weer niet. 

Bij een synthesizer wek je elektronisch een basisgeluid op. Dit kun je vergelijken met het aanslaan van de vioolsnaar. Dit geluid kun je vervolgens volledig manipuleren. 

Er zijn verschillende soorten synthesizers, die op hun eigen manier klank opwekken. Dit zorgt ervoor dat sommige type synthesizers beter zijn in basgeluiden, en anderen in pads of percussie-sounds. 

Ook zijn er tegenwoordig uitstekende VST-synthesizers, die verschillende synthese-vormen combineren. Een fantastisch voorbeeld is Pigments van Arturia. Deze synth werkt zeer intuïtief en klinkt geweldig. 

👉 Lees ook: Roland Juno als VST? Dit zijn de beste plugins

Deze soorten klankopwekking zijn er bij synthesizers

Synthesizers gebruiken verschillende soorten klankopwekking. Dit bepaalt het karakter van de synth en de geluiden die ze kunnen voortbrengen. Dit zijn populaire synthese-vormen. 

Substractieve synthese. Dit is de meest voorkomende vorm van synthese. Het begint met een complex geluid en gebruikt filters om bepaalde frequenties weg te filteren en de klank te vormen. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van bas- en leadgeluiden.

👉 U-He Diva is een geweldig klinkende subtractive synthesizer. 

FM-synthese. Frequency Modulation (FM) synthese gebruikt complexe golfvormen om nieuwe geluiden te maken. FM-synthese wordt vaak gebruikt voor het maken van percussieve geluiden en beltonen.

👉 FM8 van Native Instruments is gebaseerd op de legendarische Yamaha DX7.

Granulaire synthese. Granulaire synthese gebruikt kleine geluiden, bekend als “grains”, om nieuwe geluiden te maken. Door de duur, toonhoogte en volume van de grains aan te passen, ontstaan complexe klanken.

👉 Met Portal van Output maak je van elke sample een complete soundscape. 

Additieve synthese. Additieve synthese combineert verschillende golfvormen om nieuwe klanken te creëren. Dit is een zeer flexibele vorm van synthese, maar vereist meestal aanzienlijk meer geheugen en rekenkracht dan subtractieve synthese.

👉 Vecto van Rob Papen wekt zijn geluid op via het additieve principe. 

Wavetable-synthese. Wavetable-synthese gebruikt een reeks golfvormen die opgeslagen zijn in een wavetable om nieuwe geluiden te creëren. Je kunt het vergelijken met subtractieve synthese, maar met complexere golfvormen.

👉 Serum van Xfer is een mateloos populaire wavetable synth. 

Er zijn nog vele andere vormen van synthese, elk met hun eigen unieke geluiden en toepassingen.

Programmeer je eigen sounds met de virtueel analoge synthesizer Sylenth1.

Sylenth1 is een Virtueel Analoge Synthesizer, die je eenvoudig programmeert:

  1. Kies en bewerk een Oscillator, voor het basisgeluid. 
  2. Bepaal de lengte en het gedrag van het geluid met de envelope.
  3. Verwijder frequenties met de filters.
  4. Zorg voor beweging in het geluid, in de modulatie-sectie. 
  5. Maak je sound af met effecten. 
  6. Bepaal onder Mixer hoe hard het geluid klinkt. 

In Sylenth1 kun je maximaal 4 oscillators selecteren en combineren. Ook kun je ze automatisch op elkaar laten reageren in de Modulatie-sectie. 

Sylenth 1 was jarenlang de populairste EDM-synth, omdat je hem eenvoudig programmeert en hij geweldig klinkt. Tegenwoordig is hij wel wat ingehaald door VST’s als Serum en Dune.

Zo werkt een echte analoge synthesizer

Een analoge synthesizer bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint bij de oscillator, die het basisgeluid opwekt. Bij een fysieke, analoge synthesizer is de oscillator een klein apparaatje dat stroom omzet naar geluid. 

De oscillator laat heel snel stroom wel of niet door. Vergelijk het met het aan- en uitzetten van het licht. Dit klinkt als een oneindige lange noot. 

De oscillator stopt pas als je de stekker uit het stopcontact trekt. En hoe sneller hij reageert, hoe hoger het geluid klinkt. Deze snelheid heet frequentie. Een lage toets op een synthesizer heeft een lagere frequentie dan een hoge toets. 

Meeste synthesizers zijn subtractief

De meeste synthesizers zijn subtractief. Dat betekent dat je van het basisgeluid dat de oscillator maakt steeds wat stukjes weghaalt. Net zolang tot je het gewenste geluid overhoudt. 

De oscillator kan stroompjes geven op verschillende manieren. Bijvoorbeeld constant aan en uit, of meer geleidelijk. De manier waarop de oscillator werkt, bepaalt de klank van het geluid.

Envelope generator bepaalt lengte geluid

Een envelope generator bepaalt hoe lang een geluid klinkt. Dit doet hij door het geluid op te delen in 4 stukken:

Attack > Decay > Sustain > Release

  • Attack: de tijd die een geluid nodig heeft om van stilte tot maximale volume te komen.
  • Decay: de tijd die het geluid nodig heeft om te dalen van het maximale volume tot het Sustain-level.
  • Sustain: het volumeniveau dat aanhoudt als je de toets loslaat.
  • Release: de tijd die het geluid nodig heeft om weer volledig stil te worden. 

Met het ADSR-systeem kun je geluiden heel nauwkeurig moduleren en aanpassen. 

Daarna gaat het geluid bij een analoge synthesizer naar een Envelope Generator. Die maakt van het oneindig lange geluid losse noten. 

Dankzij de Envelope Generator kun je zelf bepalen hoe lang een noot duurt en hoe snel hij start. Zo kun je korte klanken maken, bijvoorbeeld drums. Of tonen juist laten aanzwellen, zoals een viool. 

Low Frequency Oscillator beïnvloedt gedrag oscillator

In een analoge synthesizer zit ook een LFO. Deze wordt Low Frequency Oscillator genoemd (LFO). 

De LFO kan onder andere het geluid wisselend harder en zachter zetten. Ook kan hij een andere parameter beïnvloeden, bijvoorbeeld de frequentie van de oscillator. Zo krijg je een vibrato-effect. 

Filter laat synthesizer klinken als bas of fluit

Een ander belangrijk onderdeel in een analoge synthesizer is het filter. 

Een filter snijdt stukjes geluid van de toon af. Bijvoorbeeld de hoge of de lage tonen. Daardoor kan een synthesizer zowel klinken als een lage basgitaar als een hoge fluit. 

De filter deelt geluid op in verschillende toonhoogtes of frequenties. Daarna zet hij het geluid van bijvoorbeeld hoge frequenties zachter, met een Low Pass Filter. Zo klinkt het geluid lager en doffer. 

Filters kunnen ook de lage tonen weghalen, met een High Pass Filter. Dan klinkt een geluid juist scheller. 

Volume maakt geluid synthesizer af

Als laatste bepaal je hoe hard het geluid klinkt met een volumeknop. Soms zitten er ook onderdelen dubbel in een synthesizer. Als dat het geval is kun je hier het volume van elk geluid apart mee instellen. 

Tot slot hebben veel analoge synthesizers effecten, zoals reverb, chorus en delay. Daarmee kun je geluiden nog beter laten klinken. 

De Roland SH-101 is nu ook verkrijgbaar als VST.

Deze moderne analoge synthesizers (hardware) kun je makkelijk programmeren

Er zijn verschillende hardware analoge synthesizers op de markt die je relatief eenvoudig kunt programmeren zijn. Dit zijn bekende voorbeelden:

Korg Volca series. Deze serie bestaat uit compacte en betaalbare synthesizers met een eenvoudige interface. Ze zijn ideaal voor beginners en bieden een breed scala aan klanken en effecten.

Arturia MicroBrute. Dit is een compacte en krachtige synthesizer met een eenvoudige interface, waar je zo mee aan de slag kunt. De synth klinkt heel veelzijdig en effecten, en is ideaal voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Roland SH-101. Dit is een legendarische analoge synthesizer uit de jaren 80, die nog steeds populair is. De interface is simpel en je kunt hem gemakkelijk programmeren. Bovendien overtuigt de klank nog steeds. 

Behringer Model D. Dit is een betaalbare kloon van de legendarische Moog Model D-synthesizer. Hij heeft een eenvoudige interface met een beperkt aantal knoppen. Dit maakt hem ideaal voor beginners die op zoek zijn naar de Moog-sound zonder de hoge prijs.

💡 Belangrijk. Probeer een synthesizer echt uit, voor je hem koopt. ‘Makkelijk te programmeren’ is voor iedereen anders en soms klikt het gewoon niet. 

Deze moderne analoge synthesizers (software) zijn aanraders

Werk je volledig digitaal in een DAW, met VST-instrumenten en effecten? Dan zijn dit mooie plugins die analoge synthesizers emuleren. 

TAL-U-NO-LX. Deze VST emuleert de populaire Roland Juno-60-synthesizer en heeft een eenvoudige en intuïtieve interface die je gemakkelijk begrijpt. Hij klinkt geweldig.

U-he Diva. Als ik maar een VST-instrument mocht kopen, was het deze. Diva klikt fantastisch analoog en de interface is relatief eenvoudig.

Arturia Mini V. Deze VST emuleert de legendarische Mini Moog-synthesizer en heeft relatief weinig knoppen en functies. De VST heeft veel waardevolle presets, die je naar wens kunt aanpassen. 

Native Instruments Monark. Deze VST is oud, maar nog steeds acceptabel. Hij bootst de klassieke Mini Moog-synthesizer na en is een goede keuze voor beginners die op zoek zijn naar de typische Moog-sound.

Welke analoge synthesizer gebruik jij?

Gebruik jij analoge synthesizers in je studio, en zo ja welke? Laat een reactie achter en deel je ervaringen. Want samen weten we meer. 

Happy producing!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *