Meteen naar de inhoud

Hoe werkt een microfoon?

Een goede microfoon is onmisbaar in de studio. Gebruik je een slecht model, dan is de geluidskwaliteit matig en hoor je ruis. Hoe kan dat en hoe werkt een microfoon eigenlijk? Lees het in dit artikel. 

Zo werkt een microfoon

Laten we bij het begin beginnen. Want hoe werkt een microfoon eigenlijk? 

Geluid is bewegende lucht. Onze oren zetten dit om naar een signaal voor onze hersenen. Die interpreteren het vervolgens als muziek, spraak of zang. Of het alarm van je wekker, ‘s ochtends als je wakker wordt 😖  

Een microfoon heeft wel wat weg van je oren. Hij vangt geluidsgolven op en transformeert ze naar elektrische signalen. Die kun je vervolgens opnemen of afspelen via speakers of studio-monitoren. 

Een typische microfoon bestaat uit een paar belangrijke onderdelen. Het eerste onderdeel is het membraan, dat meestal dun en gevoelig is. 

Het membraan trilt wanneer er geluidsgolven op vallen. Je kunt het vergelijken met de trilharen in je oren. De trillingen van het membraan worden vervolgens omgezet in elektrische signalen.

De spoel in een microfoon versterkt de elektrische signalen. Hij beweegt mee met de trillingen van het membraan en wekt elektrische stroom op. De sterkte van de stroom varieert, afhankelijk van de sterkte van de trillingen.

De elektrische signalen worden vervolgens doorgegeven aan een versterker of audio-interface. Die versterkt ze verder, of ze ze om in een digitaal formaat voor verdere verwerking of opname.

Waar is het membraan in een microfoon van gemaakt?

Het membraan in een microfoon is meestal gemaakt van een dun en flexibel materiaal, zoals kunststof, metaal of een combinatie van beide. 

Hoe gevoeliger het membraan, hoe gedetailleerder hij opneemt. Dit is ideaal in een studio-omgeving. Gevoelige microfoons zijn ook vaak kwetsbaar. Daarom worden tijdens live-optredens vaak dynamische microfoons gebruikt. Ze zijn accuraat en kunnen tegen een stootje. 

Condensatormicrofoons hebben een hoge gevoeligheid en kunnen zeer kleine trillingen oppikken. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in de studio. 

Elk type membraan heeft zijn eigen kenmerken. Dit is van invloed zijn op de geluidskwaliteit en de prestaties van de microfoon. Daarom is het belangrijk dat je de juiste microfoon kiest voor je wensen en locatie.

👉 Lees ook: Welke microfoon kopen? Lees dit eerst

Welke soorten microfoons zijn er? En wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende soorten microfoons. Dit zijn veelvoorkomende typen microfoons en de verschillen:

1. Dynamische microfoons. Dit type microfoon maakt gebruik van een spoel en een magneet om geluid om te zetten in elektrische signalen. Ze zijn robuust, schokbestendig en goed bestand tegen hard geluid. Dit maakt ze zeer geschikt voor live-gebruik. 

2. Condensatormicrofoons. Deze microfoons hebben een dun membraan dat elektrisch geladen is en reageert op geluidstrillingen. Ze zijn zeer gevoelig en nemen heel precies op. Condensatormicrofoons hebben vaak een externe voeding, zoals een batterij of fantoomvoeding uit een mengpaneel of audio-interface. Condensatormicrofoons worden vooral gebruikt in de studio. 

3. Lintmicrofoons. Deze microfoons gebruiken een dun lint van geleidend materiaal als membraan. Ze staan bekend om hun warme en vintage geluidskarakteristieken, maar zijn erg kwetsbaar. Daarom worden ze vooral gebruikt in professionele studio’s.

👉 Lees ook: Dit zijn de beste podcastmicrofoons onder de 100 euro

Plaatsing microfoon uiterst belangrijk

Ook al is je microfoon nog zo goed zijn, als je hem verkeerd gebruikt leidt dat tot slechte opnames.  

Bij het plaatsen van een microfoon is de positie van de microfoon ten opzichte van het geluidsbron en de omgeving cruciaal. Dit zijn onmisbare tips. 

👉 Plaats de microfoon zo dicht mogelijk bij de geluidsbron die je wilt opnemen. Dit kan een spreker, een muziekinstrument of iets anders zijn. 

Door de microfoon dichtbij te plaatsen, verbeter je de signaalsterkte en minimaliseer je de invloed van omgevingsgeluiden.

👉 Experimenteer met de hoek van de microfoon ten opzichte van de geluidsbron. Dit heeft gevolgen voor de klankkleur en de balans tussen direct geluid en omgevingsgeluid. Een kleine aanpassing kan het geluid aanzienlijk beïnvloeden.

👉 Dit geldt ook voor positie van je mond, bijvoorbeeld tijdens het opnemen van een podcast. Houd zo’n 10 centimeter afstand tussen je lippen en de microfoon. En voorkom vervelende bijgeluiden met een popfilter of popkap. 

👉 Houd rekening met de omgeving en de akoestiek van de opnameruimte. Als de ruimte veel galm heeft, kun je de microfoon het beste dicht bij de geluidsbron zetten. Is de ruimte droog, dan kun je eventueel een microfoon met een bredere opnamehoek gebruiken. Dan vang je toch wat omgevingsgeluid op.

👉 Let op eventuele reflecterende oppervlakken in de buurt van de microfoon. Muren, vloeren of meubels kunnen voor ongewenste echo’s zorgen. Ga dan ergens anders zitten, of verplaats je microfoon. 

👉 Experimenteer, luister en vergelijk. Wat werkt in één situatie, werkt mogelijk niet in een andere. Test en verbeter, totdat je de gewenste opnamekwaliteit bereikt.

Onderhoud van microfoons

Om een microfoon optimaal te laten werken is onderhoud belangrijk. Dit zijn tot slot enkele tips voor het verzorgen van je microfoon:

✅ Reinig de microfoon regelmatig en verwijder stof en vuil. Gebruik hiervoor een zachte, pluisvrije doek en eventueel een mild reinigingsmiddel. Kijk uit met schoonmaken van het membraan en gevoelige onderdelen.

✅ Bescherm de microfoon tegen vocht. Daar kan hij slecht tegen. Neem je buiten of in een vochtige omgeving op, gebruik dan een windkap of een waterbestendige hoes.

✅ Bewaar de microfoon op een veilige en droge plaats. Gebruik bij voorkeur de originele opbergdoos of een speciale microfoonkoffer.

✅ Probeer de microfoon weg te houden van direct zonlicht, warmtebronnen of zeer koude omgevingen.

✅ Behandel de microfoon voorzichtig en laat ze niet vallen. Dit geldt met name voor microfoons met gevoelige membranen, zoals condensatormicrofoons en lintmicrofoons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *