Meteen naar de inhoud

Mixen met EQ Plugins: dit moet je weten

Produceer je muziek met de computer en wil je het goed laten klinken? Dan zijn professionele EQ Plugins onmisbaar. Maar hoe werken ze en wat zijn de beste VST EQ’s?  

Daar zit je dan, achter je DAW. 

Je wilt een ‘banger’ maken, maar wat je ook probeert, je nummer klinkt niet lekker. Hij is te druk, te basserig en gewoon niet goed genoeg. 

Help!?! 

Gelukkig is de redding nabij, want met een goede EQ Plugin kun je veel problemen oplossen. Ontdek snel hoe het werkt. 

Wat doet een EQ Plugin tijdens het mixen?

Een equalizer kun je vergelijken met een mengtafel voor individuele geluiden of een complete mix. Met een equalizer kun je bepaalde frequenties in een geluid harder of juist zachter zetten. Zo accentueer je mooie gedeeltes van een sound, of verzacht je lelijke of overlappende frequenties. 

Voorbeelden van equalizen tijdens het mixen

  • Een lead heeft te veel bas. Verlaag het volume van de lage frequenties met EQ. 
  • Een hihat klinkt te schel. Verzacht de hoge frequenties. 
  • Een kick en bas zitten elkaar in de weg. Verzacht overlappende frequenties, zodat ze wel als een geheel klinken. 

Dit doe je allemaal met een Equalizer Plugin.

💡 Belangrijk! Bij mixen zijn goede studio monitoren (speakers) cruciaal. Pas als je geluid ongekleurd hoort, kun je objectief aanpassingen maken. Zo maak je een mix die op alle speakers en apparaten goed klinkt.

Laat je dancetrack beter klinken met deze EQ-knoppen

EQ Plugins zijn er in vele soorten en maten. Het bekendste zijn parametrische EQ’s en ze zitten standaard in populaire DAWs als FL Studio, Ableton Live, Cubase, Logic en Studio One. 

Met een parametrische EQ bepaal je zelf welke frequenties je in een geluid wilt versterken of verzwakken. En hoeveel omringende frequenties je mee wilt equalizen. Dit doe je met de volgende knoppen. 

  • Frequentie: hiermee bepaal je de frequentie die je wilt beïnvloeden. 
  • Gain: dit bepaalt met hoeveel decibels je de frequentie wil versterken of verzwakken.
  • Q-knop: hiermee geef je de bandbreedte aan rond de gekozen frequentie. 

Met een hoge Q-waarde kun je heel precies een frequentie opsporen en bewerken. Bijvoorbeeld een lelijke tik in een in een sample. Als je hem verzacht, hoor je hem niet meer. 

Lage Q-waarde zijn handig om grotere frequentiegebieden te bewerken. Versterk bijvoorbeeld het hoog in je hihats, om ze te laten opvallen in je mix. Of verzwak de middenfrequenties in een trance leads of plucks om ruimte te maken voor andere elementen. Zo geef je alle geluiden in je track hun eigen plek.

Equalizers hebben ook vaak filters. Met een Low Cut filter verwijder je bijvoorbeeld ineens de lage frequenties uit een geluid. Die zijn in synth-geluiden vaak niet nodig en zitten de bas en de kick in de weg. 

Fabfilter Pro Q EQ Plugin klinkt fantastisch.

De Fabfilter Pro Q EQ Plugin klinkt fantastisch en werkt bijzonder intuïtief. Als je het geld hebt, is dit een dikke aanrader.

Zijn er ideale settings voor EQ Plugins?

Ben je op zoek naar de beste EQ-settings voor de plugin die je gebruikt, dan kun je lang zoeken. Die zijn er namelijk niet. Elk geluid is anders en op een EQ zit helaas geen magische knop. Je moet hem echt zelf instellen. 

Je hebt ook geen speciale equalizer nodig voor het type muziek dat je maakt. Een equalizer versterkt en verzwakt frequentiegebieden in geluid. Of dat nu trance, techno of gospel is. 

Wat je wél nodig hebt, is een prettig werkende en goed klinkende EQ. Daarom ontdek je onderaan deze pagina mijn favorieten. 

Belangrijke frequentiegebieden bij het mixen van muziek

Het mixen van muziek van muziek kun je vergelijken met 3D-puzzel:

  • Je werkt van links naar rechts met panning. 
  • Je werkt van beneden (bas) naar boven (hihats) met EQ. 
  • Je werkt in de diepte met delay en reverb. 

Het frequentiespectrum gaat van super laag naar onoorbaar hoog. Bij het mixen van muziek kun je het denken in frequentiegebieden: 

Midden 

Laag 

Hoog

Tips voor het EQ’en van een trance track

Een dancetrack kun je het beste van onderaf opbouwen. Dit is een voorbeeld voor Trance. 

Begin met de basdrum / kick en versterk eventueel de punch. Soms kun je ook wat midden verzwakken, zodat de hoge frequenties beter klinken. 

Creëer daarna een subbas en programmeer noten tussen de kicks. Versterk eventueel de bas wat met een EQ Plugin. Een mooie gratis plugin voor subbas is Brainworx bx_subfilter

Plugin Alliance omschrijft de plugin met ‘Sculpt, tighten and punch up your sub’. En dat is precies wat deze VST-plugin doet. Hij maakt je subbas strakker, zodat je hem makkelijker kunt mixen en je low-end beter klinkt. Aanrader! 

Programmeer boven de subbas een rollende bas in de middenfrequenties. Dit is kenmerkend voor trancemuziek.

EQ veel lage frequenties van het geluid af. Hij moet echt de subbas aanvullen en niet in de weg zitten. Herhaal dit eventueel voor een identieke baslijn met een ander geluid. Zo krijg je een volle sound. 

Bij trance- en pluck-synths kun je vaak veel lage frequenties wegfilteren. Zo creëer je ruimte voor de kick, subbas en mid-bassen. Hetzelfde geldt voor special effects, percussie en pad sounds. 

Wees bij EQ niet bang voor dun klinkende geluiden

Als je frequenties wegfiltert, klinkt een geluid dunner. Wees daar niet bang voor en luister altijd naar een geluid in de context van andere geluiden. Je wilt dat ze elkaar aanvullen en niet in de weg zitten. 

Frequenties versterken is verleidelijk. Bijvoorbeeld de hoge frequenties van een synthlead of trance-pad. Doe dit wel met mate, want je nummer klinkt steeds scheller. Neem daarom regelmatig pauzes en luister daarna met frisse oren. 

Welke partij speelt de hoofdrol in het nummer? Leg daar de nadruk op. Bij dancemuziek is dat vaak de kick, in combinatie met de leadpartij. Mix daar het nummer omheen.  

Creëer met EQ, volume en panning (de stereo-positie van geluiden) op deze manier een nummer waar je trots op bent. En beschouw je mix als een bouwwerk, waarin de verschillende onderdelen elkaar versterken. 

💡 Tip! Professionele producers gebruikers vaak weinig partijen in hun muziek. Een nieuwe partij moet echt iets toevoegen aan het frequentiegebied, en bestaande partijen niet (teveel) overlappen. Andersom geldt dit ook: hoe meer partijen je toevoegt, hoe lastiger mixen wordt. Je nummer klinkt als een brei.  

Waarom EQ Cheat Sheets (meestal) niet werken

Online vind je veel Frequency Cheat Sheets. Hiermee kun je spieken welke frequenties je bij geluiden het beste kunt versterken of verzwakken. Ik ben er niet dol op. 

Elk geluid is anders en daar houdt een Cheat Sheet geen rekening mee. Gebruik zo’n spiekbriefje daarom losjes en ga vooral af op je oren. 

Luister eerst goed naar je nummer, en partijen die niet lekker samenwerken. Vaak kun je met volume en panning al veel problemen oplossen. 

Blijven partijen elkaar in de weg zitten? Luister dan eerst goed wat er wringt, voor je naar een EQ Plugin grijpt. En los het probleem dan doelbewust op. 

Zomaar naar een EQ grijpen is niet nodig. En soms werken partijen zonder EQ prima samen, omdat je de juiste sounds bij elkaar hebt gezocht. 

Veel EQ Plugins hebben eigen geluid

Googel je op EQ VST dan vind je zo tientallen plugins die je kunt downloaden en installeren. In je DAW zitten er standaard ook al een of meer. Wat is het verschil tussen de modellen? 

EQ’s kunnen neutraal zijn en het geluid kleuren. Bij een neutrale EQ vertekent het geluid nauwelijks. Je zet ze bijna chirurgisch in om een gebalanceerde mix te maken. 

Gekleurde EQ’s voegen wat extra’s toe aan je sound. Bijvoorbeeld een lekkere retrosound. Of extra hoge frequenties, zodat bijvoorbeeld je hihats net wat lekkerder klinken. Een voorbeeld hiervan is de Maag EQ van Plugin Alliance.

Een ander verschil tussen verschillende plug-ins is hun User Interface en extra mogelijkheden. In veel betaalde plug-ins zit bijvoorbeeld een analyser. Daarmee zie je visueel welke frequenties er in een geluid zitten. Ook hebben ze vaak extra mogelijkheden, zoals Mid/Side processing. 

Een mooie optie in Fabfilter Pro-Q is de Full Screen mode. Daarmee kun je heel precies wijzigingen doorvoeren. 

Wat zijn nu de beste EQ Plugins voor het mixen van muziek?

In de loop der jaren heb ik heel veel plugins gebruikt, gratis en betaald. Dit zijn mijn favoriete EQ plug-ins. Voor trance, pop, ambient of wat voor muziek je ook maakt. 

De standaard EQ in je DAW

Betaalde equalizer plug-ins hebben veel extra’s. De standaard eq in je DAW kan de taak echter ook aan. Of je nu werkt met EQ2 in FL Studio, Channel EQ in Ableton Live of Pro EQ in Studio One. Ze doen wat ze moeten doen en klinken prima. 

FabFilter Pro-Q 

Een van de fijnste betaalde plugins voor trance en andere muziek is Pro-Q van Fabfilter. Hij klinkt fantastisch, werkt heel intuïtief en de user interface is een lust voor het oog. Met 162 euro is hij alleen niet goedkoop, maar dan heb je wel de hoogste kwaliteit. 

Equalizer 4 van Toneboosters

Toneboosters maakt prima plugins, waaronder de Equalizer 4. Hij is gebaseerd op analoge equalizers en de interface kun je fullscreen maken. De eq lijkt erg op Pro-Q, maar is met 39 euro een stuk goedkoper. 

Tokyo Dawn Records VOS SlickEQ

VOS SlickEQ is verkrijgbaar in een gratis en betaalde versie. De betaalde versie kan iets meer, maar ze klinken allebei even goed. En zien er nog mooi uit ook. 

iZotope Neutron EQ

Neutron EQ van iZotope is een geavanceerde EQ-plugin. Het voordeel van deze plugin is dat je meerdere exemplaren met elkaar kunt laten ‘praten’. Verhoog je bijvoorbeeld de hoge frequenties van de hihat? Dan verlaagt hij – als je dat wilt – automatisch dezelfde frequenties bij een ander kanaal. Ook kun je snel zien waar frequenties elkaar overlappen en dit oplossen. 

Sonible smart:EQ

Tot slot een EQ-plugin met AI-functionaliteit. Sonible smart:EQ 2 analyseert eerst een geluid en voert dan wijzigingen door. Die kun je vervolgens fine-tunen. In theorie klinkt een zelfdenkende EQ ideaal, maar ik was niet kapot van de resultaten. Laat je daar vooral niet door weerhouden en probeer de demo uit. 

Welke plugins gebruik jij voor het mixen van je muziek?

Nu weet je alles over de beste equalizer plugins voor muziekproductie, waaronder trance. Wat is jouw favoriete EQ en waarom ben je er dol op? Laat een reactie achter en deel je kennis. Want samen weten we meer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *